Aktivitet och närvaro

Stationen är obemannad.

Mer information här.

Kårens kalender

Jfbk's senaste larm

Jomala FBK har genom Ralf Manelius, Kristian Aller, Robert Nyholm, Robin Matsson, Mikael Ahlqvist, Sam Andersson, Markus Landström och Bosse Karlsson besökt Teknikdagarna i Skövde som är nordens största hands-on mässa gällande brand och räddning.

Resan påbörjades redan måndag morgon den 5 maj då Sam och Markus åkte till BGG Service i Arvika för att montera sidolådor till kårens nya lastväxlare J14, samt att föra lastväxlartanken till mässan i Skövde. Där visade det sig att BGG Service gärna tog emot en hjälpande hand för att få tanken klar till mässan och våra medlemmar gjorde ett stort arbete tillsammans med BGG, ja till och med hela nätter gick åt. Färden till Skövde startade först på onsdag förmiddag vid 10 tiden.

Väl i Skövde visade sig ekipagets helhet som ett stort ny-tänk där en lastväxlartank har utökad lastkapacitet då den används som öppet vattentag. Jomala modellen av denna tank har en kapacitet om 15.000 liter vatten men som kan utökas till ca 22.000 liter då inspektionsluckan öppnas och de förhöjda väggliven fylls till bredden. Detta ökar tillkommande tankbilars kapacitet då dessa kan dumpa sin last i Jomalas lastväxlartank och genast kan bege sig mot ett vattentag för att åter fylla sin tank. Genom detta kan brandkåren säkerställa tillgången på släckvatten till en helt ny nivå på Åland än tidigare. Det var många räddningstjänster runt om i Sverige som besökte utställningen som lyfte på ögonbrynen och gav komentaren att detta var ett nytt sunt koncept, ja till och med komentaren ”att vi inte själva har kommit på denna ide då den är så simpel”. Jomala konceptet är den första i åtminstone hela norden då ingen av de etablerade tillverkarna någonsin har tillverkat en sådan tank.

Utrustning som var heta på tapeten för räddningsväsendet på mässan var konceptet ”rena brandmän”. I Sverige har man kommit fram till att om en brandman drabbas av cancer så skall det ses som en arbetsskada. Orsaken till detta är de många cancerogena ämnen som en brandman utsätts för i allehanda situationer där vårt arbete går ut på att rädda liv och miljö mm. Dagens hus och inredning består inte längre enbart av trä utan av en uppsjö av material som bildar skadliga kemiska föreningar vid brand, gäller för övrigt också brand i bilar. Även om man vid själva insatsen använder andningsskydd så påverkas kroppens största organ d.v.s. huden av dessa ämnen. Brandmannens skyddskläder skall fortast möjligt av kroppen och nya kläder skall på för att minska hudens exponering av dessa farliga ämnen. Vid mässan visades det utrustning från flera olika tillverkare och leverantörer för att ta hand om rökskydd, kläder och hjälmar för att sanera denna utrustning. Detta är en viktig fråga för oss, för trots att vi är frivilliga så utsätts vi i samma grad som en som får betalt för att göra detta. Under utryckning så räknas vi som anställda av kommunen i frågor om arbetarskydd men denna fråga har alltid legat efter. Vi har därför sett på utrustning så som barriärtvättmaskin, torkskåp för släckdräkter och diskmaskin för rökskydd och hjälmar.

Under mässans två dagar hjälpte Jomala FBK Nordic Fire and Rescue Service (NFRS) till att demonstrera One Seven släcksystem för mässbesökarna. Jomala FBK som själv har ett sådant släcksystem blev tillfrågad om vi skulle kunna tänka oss att delta i denna demonstration för att visa några av systemets stora fördelar. Under onsdagens demonstration fanns Sveriges TV4 där och filmade själva demonstrationen. Klippet från denna demonstration finns att se på TV4 Play http://www.tv4play.se/program/nyheterna-skaraborg?video_id=2612198. Det är roligt att en liten frivillig brandkår från Åland blir tillfrågad att delta i att demonstrera ett system för att bekämpa bränder som håller sig i absoluta framkanten i världen gällande teknik och presatanda på en mässa för yrkesfolk. Det som kan tilläggas är att vi dessutom själva har installerat detta system i Jomalas släckningsbil från 2001. På så sätt har vår släckningsbil moderniserats så att den håller samma klass som helt nya 2014.

På väg hem på torsdagen stannade vi traditionsenligt vid Bacho Outlet för att förbättra verktygsförrådet för att i framtiden kunna fortsätta denna speciella verksamet som vi så varmt vurmar för och företräder.

Vid ankomst till stationen så möttes vi av glada vänners lag som välkomnade både medlemmar och den nya lastväxlarenheten. Såklart så fylldes tanken genast med några kubikmeter vatten för att vi skulle kunna provköra den nya motorsprutan som är installerad i lastväxlartanken innan nattens lugn inföll sig med kommentaren, -Nu är det bara resten kvar.

Trevliga hälsningar från Skövde.

JFBK

Kårnytt

  • 07-04-2015
    Under dom två senaste övningarna har kåren på nära håll haft förmånen att kunna stifta ytterligare bekantskap med brandförloppet vid olika konstruktioner. Först ut att eldas ner var en...
  • 17-03-2015
    Under dagens övning har vi bekantat oss med våran tank, vi har lärt oss hur man får ut vatten, hur man fyller på vatten och hur man kör skum. Allt detta för att vara väl rustade inför våren...

Våra sponsorer

Vi har 32 besökare och inga medlemmar online