Aktivitet och närvaro

Stationen är obemannad.

Mer information här.

Kårens kalender

Inga händelser

Jfbk's senaste larm

Studebaker - kårens första brandbil, också kallad "Trötta Teodor"
(Namnet tillkom säkert på grund av att bilen var väldigt tungt lastad och toppfarten säkert därefter)

Bilen var en 1927 års Studebaker Big Six Custom Brougham. Den hade en rak 6 cyl. sidventils motor på 5,8l vilket utvecklade 75hk vid 2400r/min och var försedd med en 3 växlad växellåda.
Bilen hade rum för 7 personer , varav 2 personer i stolar vilka kunde fällas ned i golvet framför baksätet.

Bilen hade från början varit i tjänst hos Amerikanska ambassaden i Helsingfors och inköptes i början på 1930 talet till Mariehamn av Verner Söderlund för att användas som taxibil.

År 1936 eller 1937 inköptes den av Jomala FBK och var i bruk ända till 1954.

Bilen hade följande utrustning
-På främre stötfångare var 2st 2" strålrör och ett grenstycke 2st 2"-3" tidsenligt placerade.
-Till höger, framför framdörren på fotsteget, fanns en konisk vattensläckare stående.
-På taket förvarades skarvstegarna.
-I baksätet förvarades slang i rullar.
-Bak på karossen fanns 2 eller 3 slanghärvlar där slang var upprullad vilka lätt kunde lyftas av och 2 man kunde därefter snabbt lägga ut slangen.
-Alarmanordningen var från början endast en skeppsklocka vilken satt på utsidan till höger vid vindrutan, så att passageraren kunde klämta i densamma under färden. Senare byttes klockan ut mot två elsignaler vilka styrdes med en torkarmotor som gick på 2-3V som i sin tur förde en släpsko där strömmen fördelades mellan signalerna. Signalhornen var stämda så att tvåolika toner hördes.
-Till bilen var en enaxlad släpvagn tillkopplad. Kärran hade från begynnelsen varit hästdragen och skacklarna var länge kvarlämnade, för säkerhets skull. Dvs. om bilen inte startade kunde kärran snabbt kopplas loss och en häst sättas i skacklarna framför kärran och utryckning säkerställas-

I kärran vilken hade längsgående lådor placerade i sidorna, fanns följande
-Olympia motorsprutan, vilken nu finns på brandkårsmuseet.
-De 4 sugslangarna och div. annan utrustning som verktyg och reservbensin, hinkar, spadar mm.
Willys Jeep

Bruksår 1954-1971. Påbyggnad av Elmar Sundin. Bilen har stått många år i skogen. Av påbyggnaden återstår inget, men renovering av bilen är påbörjad av privat ägare. Bilen är nu åter i kårens ägo och efter en omfattande restaurering finns bilen nu på Ålands brandkårsmuseum i hammarland.
Opel

Denna bil ägdes av strandnäsplutonen som senare ombildades till Strandnäs FBK. Bruksår 1954-?
Dodge Fargo 500

Bruksår 1962-1980. Betäckning Jomala 1. Utrustad med frontpump och 3m³ vattentank samt skumtank, 4x4. Såldes till Kumlinge FBK, idag åter i kårens ägo. Finns på Ålands brandkårsmuseum.
Dodge Fargo

Bruksår 1971-1995. Bilen införskaffades 1971 som redskapsbil Jomala 2, ny beteckning J17 och var då försedd med bl.a. en stor motorspruta (Coventry Climax) och 600 meter 3-tum slang i bakskåpet för direktutläggning. Bilen gjordes sedan om till räddningsbil och fick betäckningen J15, den utrustades bl.a. med hydraulisk sax och spridare samt FHJ-utrustning (syre och stiffneck). Bilen såldes privat, och är idag åter i kårens ägo. Finns på Ålands brandkårsmuseum.
Mercedes-Benz

Bruksår 1981-2001. Kårens förra släckningsbil J11. Utrustad med frontpump och 3,5m³ vatten tank, motorspruta (Esa 30) mm. 4x4. Såldes till Gammelby FBK.
Volkswagen LT45

Bruksår 1995-2003. Bilen ersatte Dodge Fargon som räddningsbil med beteckningen J15. Bilen var välförsedd med bl.a. räddningshydraulik. Försågs sedan med flak och blev nuvarande J18.

Kårnytt

  • 07-04-2015
    Under dom två senaste övningarna har kåren på nära håll haft förmånen att kunna stifta ytterligare bekantskap med brandförloppet vid olika konstruktioner. Först ut att eldas ner var en...
  • 17-03-2015
    Under dagens övning har vi bekantat oss med våran tank, vi har lärt oss hur man får ut vatten, hur man fyller på vatten och hur man kör skum. Allt detta för att vara väl rustade inför våren...

Våra sponsorer

Vi har 6 besökare och inga medlemmar online